Sunday, February 4, 2007

Jackfruit - Jaca

Where I grew up jackfruit trees were so common. It is said to be the largest tree-born fruit in the world. One single fruit can weigh up to 80 pounds. The interior consists of large edible bulbs of yellow, banana-flavored flesh that wraps the smooth, oval, and light-brown seed. Each fruit may carry from 100 to 500 seeds. The jackfruit when ripe does not have a very agreeable odor, resembling that of onions, while the pulp of the fruit smells like pineapple and banana. It is not a popular fruit, even though some people like it.

17 comments:

Connie said...

The jackfruit itself looks a little scary. I sure would hate to have one of those fall off a tree and hit me in the head.lol

Thanks for teaching me something new.

Take care,
Connie

Geraldo said...

Connie,
You're right, being near one of those trees IS scary. We're lucky Isaac Newton was not resting under a jackfruit tree, or gravity would have discovered him first...

Cris,
Great pictures and great description, as usual! There are people who love jackfruit, I just can't understand why...

GMG said...

Hi Cris,

Seeing your lovely photos, I'm missing all those fantastic juices I use to drink when visiting Brasil: Acerola, Carambola, Cashew, Guaraná, Guava... Have to go back!
All the best
Gil

Deixei uma resposta ao seu comment lá no Blogtrotter. Entretanto comprei o repolho para fazer a sua receita do coleslaw, mas não deu. Pus-me a fazer uma tagine de borrego com cuscus e lá foi o tempo. Fica para outro fim de semana

Cris said...

Connie, thanks for the laugh, I had not thought about the fruit hitting me!

Geraldo, I have tried and did not dislike... but won't use my money to buy one...

Gil, what a good idea for a post, tropical fruits, will take care of that... Agora você por favor, traduza o nome desta comida que fez... Obrigada!

Sonia said...

Oi Cris, a jaca é mesmo uma fruta que parece desafiar a lei da gravidade! Me lembro de um trecho de Monteiro Lobato, em "Reforma da Natureza" quando a Emília teve a idéia de trocar as frutas de lugar. Você lembra?
Beijos e boa semana.

Susie said...

Cris,
I don't think I've ever seen this fruit. It certainly doesn't sound very appetizing!!
:)

Cris said...

Sonia, é mesmo, colocaram as abóboras na jabuticabeira e as jaboticabas no pé de abóbora! Eu assistia todos o dias quando criança...

Susie, you are not alone on this, but now there is a comic soap opera here with this name and this has been causing a stirr, lol.

Cinara said...

Cris, I ate jackfruit just once, many years ago, and I don't even remember its taste... So, it's probably not that memorable! ;o) Loved your pics and explanation, though! Did you cut the fruit in half yourself??

GMG said...

Oh diabo, como traduzir? Tagine é um prato marroquino. Encontra receitas aqui:
http://www.recipes4us.co.uk/Cooking%20by%20Country/Morocco%20Speciality%20dish%20Tagines.htm
borrego você sabe, é lamb! cuscus/cuscuz/couscous também tem no Brasil, pelo menos é do Brasil o artigo na Wikipedia...

Cris said...

Cinara, actually our cousin cut it in half for us, you can see his dutch cows in the back if you zoom in...

Gil, agradeço o link e a explicação do tagine, só não conhecia o termo borrego, aqui é cordeiro acho. Cuscuz tem bastante aqui, tem o paulista que é muito bom, mas não é feito com o couscous, é feito com farinha de milho. Confundi você?

kenju said...

Cris, thanks for visiting and for posting the song lyrics. I like that!

Britt-Arnhild said...

A totally new fruit to me. Thanks for sharing.

Cris said...

Kenju, my pleasure, your post was really inspiring.

Britt - I wouldn't dare say they are delicious, because they are not, even though my friend's little girl loved eating them. :-)

Lu Campos said...

Cris, suas fotos estão cada vez melhores. Beijos saudosos!

GMG said...

Cris, obrigado pelo link.
Quanto ao borrego: o filho do carneiro chama-se cordeiro, geralmente até aos 6 meses de idade; passa a ser chamado borrego quando está entre 7 meses e 1 ano de vida; depois desta fase, é considerado carneiro! As coisas que se aprende na Net...
Cuscus tem esse truque das farinhas: milho, trigo...
Bom, outra coisa: aí já cheira a Carnaval? O escrete é que não ajudou muito ontem...

Memories Catcher said...

Blog interessante com bonitas fotos!Já tinha ouvido falar da Jaca,mas nunca tinha visto o aspecto.Fruto interessante.

Cris said...

Lu, sentimos faltas de suas receitas e dicas mais freqüentes. Muito trabalho em Brasília? Bjs!

Gil, acho que borrego é um termo usado no nordeste, até a Maria Bethânia tem uma música que menciona isto, aqui no Sudeste eu sempre comi carneiro e cordeiro. :-) Carnaval já está no ar aqui, eu que não sou muito chegada. E nosso time perdeu feio, mas com o técnico que vocês têm!!!

Memories catcher, seu "Crossing the line" é um tributo a Portugal, muito lindo.